Klasické drevené dvere sa vešali na závesy, ktoré boli ich súčasťou, plne zodpovedali hmotnosti dverného krídla a vyhovovali tak bezpečnosti pri ich používaní. Na produkty a konštrukcie zo skla sú však potrebné aj primerané špeciálne a spoľahlivé typy príslušenstva, ktoré budú zabezpečovať plynulé prevádzkovanie všetkých sklenených konštrukcií.

Spôsob otvárania dverí má varianty

Vývoj konštrukcií sa rozbehol a dnes si môžeme vyberať z nekonečného množstva typov podľa toho, na aký druh stavby sú určené, či majú byť zo skla alebo iného materiálu, do vnútorných priestorov či do exteriéru a podobne. Sklenených konštrukcií a systémov sa toto delenie týka tiež, podľa neho sa totiž používajú všetky komponenty, z ktorých pozostávajú.

Každú stenu či dvere alebo okno je potrebné nejakým spôsobom zavesiť na rám, aby bolo možné ich otváranie či posúvanie. Závesy, úchyty a všetky ostatné prvky musia byť dimenzované na danú hmotnosť skla a celého krídla. Pri posuvných dverách je tento problém prenesený na vodiace koľajnice, ktoré umožňujú posun do strán, sú dostatočne pevné, dlhé a odsunuté od steny, aby bola manipulácia s nimi čo najjednoduchšia.

LM-MONT je výrobca všetkých konštrukcií, ktoré sa na stavbách montujú, sklenených, hliníkových či plastových. SHV-PTR2000 https://lmmont.sk/produkt/shv-ptr2000/je označenie pre vodiace koľajnice s bodovými úchytmi, ktoré takisto nájdete v jej portfóliu. Vyrábajú sa z nehrdzavejúcej ocele s povrchom lesklým a matným, dĺžka celej koľajnice je 1995 mm, priemer tyče má 25 mm, je určený na zavesenie a umožnenie posúvania sklenených dverí do strán.

Alternatíva úpravy priestoru sklenenou stenou

Vodiaca koľajnica sa uchytáva do pevnej steny v určenej vzdialenosti, aby bol plne zabezpečený jej plynulý pohyb. Sklo sa väčšinou používa v hrúbke 8, 10 a 12mm. Moderné interiéry sa vyznačujú množstvom skla a sklenených konštrukcií, ktoré architekti s obľubou navrhujú do novostavieb najrozličnejšieho druhu, pretože ide o nadčasový materiál a navyše sa veľmi ľahko udržiava, no dôležitou stránkou je aj jeho variabilnosť na mnoho spôsobov.